dijous, 26 de març del 2009

Intercambio de opiniones entre el CEO Andrés Orozco de Arafo (Santa Cruz de Tenerife) y el IES Altaia de Altea (Alicante)

Reflexiones sobre los transgénicos…

Los animales genéticamente modificados son una herramienta imprescindible e insustituible en la investigación y biomédica, y se utilizan para conocer la función de los genes y para probar nuevos fármacos y tratamientos terapéuticos.

Los animales transgénicos se pueden utilizar como productores de proteínas de interés terapeútico (biofactorías), algunas de las cuales ya están disponibles pero están pendientes de la aprobación definitiva.

Se están trabajando en animales transgénicos aptos para la alimentación, por ejemplo que crezcan más rápidamente o porque contengan determinadas proteínas en la lecha, pero de momento no se prevé su comercialización.

Se han obtenido animales genéticamente protegidos contra determinadas enfermedades, como la enfermedad de las ‘vacas locas’.

Se han diseñado cerdos transgénicos aptos para un xenotrasplante que evitan el rechazo inmunológico, como fuente de órganos para ser transplantados a pacientes.

Se puede utilizar la ingeniería genética para obtener plantas transgénicas para la investigación básica, y para hacerlas más resistentes a situaciones de estrés ambiental, como la sequía, la salinidad y las bajas temperaturas.

La utilización de plantas genéticamente protegidas contra plagas, enfermedades y herbicidas hace disminuir sensiblemente la cantidad de productos fitosanitarios y aumenta la productividad con el consiguiente ahorro económico y ecológico.

La mejora de la calidad nutritiva de las plantas puede incidir favorablemente en la alimentación humana y animal.

Las plantas transgénicas se pueden usar como biofactorías para producir productos farmacológicos, plásticos biodegradables, biocombustibles y otros productos de interés industrial.

La capacidad de las plantas para movilizar elementos del suelo también convierte a las plantas transgénicas en unos instrumentos idóneos para la biorremediación.

Las principales críticas a los OGM se centran en tres puntos básicos: los posibles peligros para la salud humana (reacciones alérgicas al consumir alimentos transgénicos…), las posibles repercusiones en los ecosistemas (pérdida de biodiversidad…) y la cuestión de los beneficiarios de esta tecnología.

Fuente: Conviviendo con transgénicos. David Bueno i Torrens


Problemas de los transgénicos

Más información sobre los transgénicos

¿Estáis de acuerdo con la utilización de animales y plantas transgénicas para la alimentación? ¿Y para la investigación médica? ¿Pensáis que los transgénicos pueden ser útiles para solucionar problemas ambientales? ¿O todo lo contrario? ¿Los transgénicos tienen más ventajas o inconvenientes? ¿…?

diumenge, 22 de març del 2009

23 de març, Dia Metereològic Mundial


El temps, el clima i l'aire que respirem.

Joc de simulació desastres naturals

Coneixes refranys
que parlen del temps metereològic?

dissabte, 21 de març del 2009

22 de març, Dia Mundial de l'aigua

Sense aigua no hi ha vida possible. És un bé preciat, indispensable a tota activitat humana.
L'aigua no té fronteres. És un recurs comú que necessita de la cooperació internacional.
Carta europea de l'aigua.

El Dia Mundial de l'Aigua és una ocasió única per a recordar que l'aigua és bé imprescindible per a la nostra vida i recordar que moltes persones en el món no tenen accés a la quantitat d'aigua potable necessària per a la seva supervivència.

Reflexions...
10.000 litres x 1 kg de carn... Per a obtenir un tros de formatge de 500 grams són necessaris uns 2.500 litres d'aigua; per a un litre de llet, més de 3.000; per a un kilogram de carn, més de 10.000... És a dir, en el menú diari un consumidor utilitza entre 2.000 i 5.000 litres d'aigua virtual.

El consum mitjà d'aigua en una casa a la ciutat és de 9 metres cúbics per abonat i mes. En una urbanització amb camp de golf i amb jardins a les cases s'arriba a 55 metres cúbics, sis vegades més. Informe sobre urbanisme de la Universitat d'Alacant, 2008.

-260.000 m3 aigua = +400.000€ A Düsseldorf, la fàbrica de paper Julius Schulte Söhne GmbH produeix paper a partir de residus. Així mateix, gràcies a una moderna tecnologia, neteja l'aigua uitilitzada en el procés i la reutilitza. D'aquesta manera estalvia -260.000 m3 d'aigua i deixa de gastar 400.000€. Vital Waste (UNEP)

Consum diari (litres per persona i dia): Espanya 320, EEUU 575, Australia 495, Italia 386, Japón 375, Francia 285, Perú 175, India 135, Bangladesh 45, Uganda 15, Mozambique 5...

Joc: Protegim l'aigua

L'aigua al segle XXI. Activitats interactives.

Principals alteracions als rius i aqüífers

El somni de l'aigua.

Caçadors de núvols. Xile.



Rentar l'aigua. Benin



A la recerca de l'aigua. India



Font de conflictes: Israel i Palestina



El nostre compromís amb l'aigua és...

divendres, 20 de març del 2009

21 de març, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminicació Racial

Drets dels infants: Dret a la igualtat, sense distinció de raça, religió o nacionalitat (http://www.amnistiacatalunya.org/)

La celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial proclama l’eliminació de totes les formes de discriminació racial, del racisme, de la xenofòbia i de la intolerància per avançar cap a una societat més justa i tolerant.


dimarts, 17 de març del 2009

Taller de contes (1): Tot depèn del cristall amb que es mira

vinyeta 1
T'animes a contar una història seguint les vinyetes?

Aquest és el primer de tres dibuixos, hauràs de posar un títol i començar la història.


En uns dies apareixerà el segon i tercer dibuix i la podràs continuar...

dissabte, 14 de març del 2009

Les onades

Un dia que el mar estava revoltat, les onades anaven llençant a la platja munts de peixos que, sense poder tornar a l'aigua, s'anaven morint.
Una dona, en veure-ho, s'hi va acostar i va començar a recollir-los, tot llençant-los novament al mar.
Mentrestant, un grup de gent se la mirava i li deia:
-És inútil això que fas, no veus que són milers i milers, els peixos que agonitzen?
I aquella dona, després de llençar al mar el peix que acabava de recollir, els va contestar:
-Aquest no morirà.

Adaptació d'un conte explicat per Gayatri Naraine a La Vanguardia, el 21-11-2000

dissabte, 7 de març del 2009

8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora

Imatge. Colaboració. Antonella Prota. Milán
El Dia Internacional de la Dona Treballadora commemora les lluites de molts homes i dones que al llarg de les seves vides han defensat la justícia i la igualtat d'oportunitats. No és una celebració, perquè concretament es va triar el dia 8 de març per recordar uns lamentables successos que van tenir lloc als Estats Units.
La primera marxa de "dones treballadores" documentada es va produir el 8 de març del 1857 a Nova York. Un grup d'obreres tèxtils va recórrer els barris més rics de la ciutat per cridar l'atenció i protestar per les seves miserables condicions de treball.
Però els fets que realment es commemoren el 8 de març van tenir lloc mig segle després. El 5 de març del 1908, a la mateixa ciutat nord-americana, es va produir una nova vaga d'unes 40.000 obreres tèxtils. Bàsicament, reclamaven igualtat salarial i reducció de la jornada laboral a 10 hores diàries per aconseguir així un temps per a la lactància dels fills. També es manifestaven contra l'explotació laboral infantil, demanaven formació i dret a l'afiliació sindical.
En aquest context, es va esdevenir un fet esgarrifós, que va horroritzar tot el món. Concretament, es va declarar un incendi a la fàbrica Cotton Textile Factory, a Washington Square, on van morir 129 treballadores de la companyia. L'incendi no havia estat fortuït; va ser provocat pels mateixos directius de la fàbrica, que havien decidit tancar, contra la seva voluntat, les dones per impedir que s'unissin a la vaga.
L'any 1977, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora i el color que identifica aquesta jornada és el lila, pel color del teixit que estaven confeccionant les obreres que van morir tràgicament aquell dia.
Font: http://www.diaridelsestudiants.com/prisma.php?id=51235895950&page=1



La majoria de les 1.300 milions de persones que viuen en l'extrema pobresa en el món són dones. De mitjana, la dona percep un sou entre un 30 i un 40 per cent menor que el qual rep l'home pel mateix treball. En el món hi ha 130 milions de xiquets i xiquetes sense escolaritzar. D'aquests, dos de cada tres són xiquetes. La dona continua sent víctima de la violència; la violació i la violència domèstica segueixen figurant entre les principals causes mundials de discapacitat i mortalitat de les dones.Font: Nacions Unides

Puntos de vista
Si las santas, y no los santos, hubieran escrito los Evangelios, ¿cómo sería la primera noche de la era cristiana?
San José, contarían las santas, estaba de mal humor. Él era el único que tenía cara larga en aquel pesebre donde el niño Jesús, recién nacido, resplandecía en su cuna de paja. Todos sonreían: la Virgen María, los angelitos, los pastores, las ovejas, el buey, el asno, los magos venidos de Oriente y la estrella que los había conducido hasta Belén.
Todos sonreían, menos uno. San José, sombrío, murmuró:
-Yo quería una nena.
Eduardo Galeano

Conte: La cenicienta que no quería comer perdices

Calendari "Ella és una astrónoma"

Video: Mujeres, Historias y Esperanzas Compartidas