dimarts, 1 de desembre del 2009
Dia Internacional contra la Violència de Gènere
diumenge, 29 de novembre del 2009
Obrim una finestra al món
divendres, 20 de novembre del 2009
divendres, 23 d’octubre del 2009
dimarts, 20 d’octubre del 2009
CUENTO DE CROMAÑON
El video del hombre de cromañon es un cuento que narra aspectos del pasado muy interesantes.
Entra y coméntanos tus impresiones. Busca las diferencias de la vida del hombre de cromañon con la vida del ser humano de hoy.
divendres, 9 d’octubre del 2009
dilluns, 28 de setembre del 2009
dijous, 17 de setembre del 2009
OWIX grava al Palau
El grup musical callosí OWIX gravarà, aquest divendres, 18 de setembre a les 21 hores, un disc en directe al Palau d'Altea, per celebrar els seus 15 anys. L'entrada és gratuïta, no us ho perdeu!!!!
Teniu tota la informació a la seua pàgina web.
divendres, 11 de setembre del 2009
dimecres, 9 de setembre del 2009
El blog de l'Altaia amb corresponsals arreu del món...
Enguany amb més força i amb una corresponsal a l'estranger (si, si, la trobeu?)...
La nostra "blogger" segueix amb nosaltres des del seu nou destí,
sempre aportant noves idees i animant-nos en la tasca,
la llavor que vola i germina és sempre una sorpresa.
Obrim la porta al nou curs amb les seues novetats.
Ací teniu un lloc on compartir, el blog el fem entre totes les persones del centre.
Animeu-se!
dilluns, 7 de setembre del 2009
divendres, 17 de juliol del 2009
dilluns, 22 de juny del 2009
Acomiadament
Si hagueres d'escollir una frase, una cancó, una imatge que resumira el curs... per què?
Tot el que no és donat, és perdut.
Camine caminant pel mal camí, camine per encaminar-me pel bon camí.
Hi ha impossibles que un dia s'aconsegueixen sense adonar-se.
dijous, 18 de juny del 2009
dimarts, 16 de juny del 2009
Dia mundial de lluita contra la desertificació i la sequera, 17 de juny
divendres, 12 de juny del 2009
La carrera de gripaus
Havia una vegada una carrera de gripaus en el país dels gripaus. L'objectiu consistia a arribar a l'alt d'una gran torre que es trobava en aquell lloc. Tot estava preparat i una gran multitud es va reunir per a vibrar i cridar per tots els participants. En el seu moment es va donar l'eixida i tots els gripaus van començar a saltar. Però com la multitud no creia que ningú arribara al cim d'aquella torre doncs certament, era molt alta, tot el que s'escoltava era: no ho van a aconseguir, quina llàstima, està molt alt, és molt difícil, no ho van a aconseguir. Així la majoria dels gripaus van començar a desistir. Però havia un que persistia, malgrat tot, i continuava pujant a la recerca del cim.
La multitud continuava cridant: és molt difícil, no ho van a aconseguir, i tots els gripaus s'estaven donant per vençuts, excepte un que seguia i seguia tranquil cada vegada amb més força. Finalment va ser l'únic que va arribar al cim amb tot el seu esforç. Quan va ser proclamat vencedor molts van anar a parlar amb ell i a preguntar-li com havia aconseguit arribar al final i arribar a semblant proesa. Com seria la sorpresa de tots els presents a l'adonar-se que aquest gripau era sord.
dimecres, 3 de juny del 2009
Vols aprendre idiomes?
Entreu en aquesta pàgina i descobrireu una manera senzilla i gratuïta d'aprendre idiomes...
Punxa ací
dilluns, 1 de juny del 2009
Dia mundial del Medi Ambient, 5 de juny
Home
Lau Tsun Ming, 9 anys (Xina)
Apagar totes les llums innecessàries.
Usar tovalloles per a assecar-se la cara i les mans en lloc de mocadors d'un sol ús.
Tancar l'aixeta mentre ens raspallem les dents.
Reciclar.
Què pots fer tu? Aporta idees...
divendres, 29 de maig del 2009
dissabte, 23 de maig del 2009
dimarts, 19 de maig del 2009
S'ha mort Mario Benedetti
L'escriptor uruguaià ens ha deixat ahir, i com a homenatge us proposem recordar ací algún fragment de la seua obra. Per a començar, ací teniu un del seus poemes:
dimarts, 12 de maig del 2009
Ecocuestionario de Jiffy
Si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre ecologia i medi ambient, feu el ecoqüestionari de Jiffy, a més a més, podeu trobar més informació sobre aquest tema a la página de Medi Ambient de la Comissió Europea.
dimecres, 6 de maig del 2009
diumenge, 3 de maig del 2009
3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió
http://www.for-freedom.cc/
dimecres, 22 d’abril del 2009
Contem un conte entre tots?
És el nostre conte, anima't a participar...
dimarts, 21 d’abril del 2009
dilluns, 20 d’abril del 2009
El telescopio Kepler
Telescopio Kepler
La NASA ha difundido las primeras imágenes capturadas por el flamante Telescopio Espacial Kepler, concebido especialmente para la búsqueda de planetas del tamaño de la Tierra que orbiten otras estrellas. Se supone que este telescopio fotografiará unas 100.000 estrellas en los próximos años, así que seguramente veremos muchas fotos.
La sonda espacial Kepler, bautizada así en honor al astrónomo y matemático Johannes Kepler, fue lanzada al espacio a comienzos de marzo de este año. Kepler es capaz de tomar fotografías con una resolución que haría palidecer a cualquier otro aparato similar jamás construido por la humanidad. Su cámara de 95 megapíxeles es la más precisa enviada fuera de la Tierra, y tiene por delante la dura tarea de “observar” unas 100.000 estrellas para detectar planetas análogos a la Tierra. Luego de casi un mes de espera, el telescopio cazaplanetas por fin ha abierto sus “ojos electrónicos” y capturado las primeras imágenes. La NASA ha publicado la que ilustra esta nota, en la que pueden verse unos 14 millones de estrellas.
Los expertas aseguran que durante los tres años y medio que durará esta misión encontraremos una gran variedad de mundos, con tamaños comprendidos entre los gaseosos y enormes.
El objetivo de Kepler es determinar si alguno de ellos se encuentra en una “zona habitable” con temperaturas que permitan la existencia de lagos y océanos. La cámara de 95 megapíxeles a bordo del robot puede detectar cambios en el brillo en una estrella de sólo 20 partes por millón. Todo parece indicar que durante los próximos meses oiremos hablar, y mucho, de los logros de Kepler y ET ya se está peinando para salir bonito en sus fotos.
divendres, 17 d’abril del 2009
Bookcrossing a Elx!!!
Sembla que a Elx també s'han apuntat a celebrar el dia del llibre fent un alliberament massiu de llibres, fixeu-vos.
dimecres, 8 d’abril del 2009
El nostre hort
dimarts, 7 d’abril del 2009
Solidaritat amb el poble sahraui
UN MIRACLE EN DIRECTE
Ací teniu imatges en directe del niu A del Parc del Garraf, on una parella d'àligues cuabarrades estan a punt de veure el naixement dels seus pollets (i nosaltres ho podrem veure amb ells!!!!), ja fa més d'un mes que la femella va pondre els dos ous, i aquest matí sembla que estan començant a trencar la closca...
dilluns, 6 d’abril del 2009
7 d'abril, Dia Mundial de la Salut
Dret a una alimentació, vivenda i atenciò mèdica adequades
Segons l'Organització Mundial de la Salut, l’organisme de les Nacions Unides especialitzat en aquest tema, l’objectiu és que tots els pobles puguen gaudir del grau màxim de salut, que segons aquesta entitat, no és únicament l’absència d’enfermetats, sino un estat de complet benestar físic, mental i social.
dimecres, 1 d’abril del 2009
BOOKCROSSING
Vols formar part d'aquest moviment? Entra a la pàgina de bookcrossing i segueix les instruccions.
Primer t'has de registrar i després pots registrar un llibre. Una vegada registrat el llibre s’obté un un BCID (BookCrossing ID number), una identificació única per a cada llibre. Després se l’hi ha de posar una etiqueta on conste el BCID. I, finalment, deixar el llibre a l'institut o en un lloc públic d'Altea com un banc o una cabina telefònica... Pots deixar pistes d'on l'alliberes...
Una vegada llegit el llibre, pots entrar al web del Bookcrossing i introduir el número de registre ( BCID ) i ja pots escriure els comentaris sobre el llibre que tingues ganes de compartir amb altres persones, i tornar a lliberar-lo en altre lloc.
Si fores un llibre on t'agradaria que t'alliberaren?
Anima't i participa!
dijous, 26 de març del 2009
Intercambio de opiniones entre el CEO Andrés Orozco de Arafo (Santa Cruz de Tenerife) y el IES Altaia de Altea (Alicante)
Reflexiones sobre los transgénicos…
Los animales genéticamente modificados son una herramienta imprescindible e insustituible en la investigación y biomédica, y se utilizan para conocer la función de los genes y para probar nuevos fármacos y tratamientos terapéuticos.
Los animales transgénicos se pueden utilizar como productores de proteínas de interés terapeútico (biofactorías), algunas de las cuales ya están disponibles pero están pendientes de la aprobación definitiva.
Se están trabajando en animales transgénicos aptos para la alimentación, por ejemplo que crezcan más rápidamente o porque contengan determinadas proteínas en la lecha, pero de momento no se prevé su comercialización.
Se han obtenido animales genéticamente protegidos contra determinadas enfermedades, como la enfermedad de las ‘vacas locas’.
Se han diseñado cerdos transgénicos aptos para un xenotrasplante que evitan el rechazo inmunológico, como fuente de órganos para ser transplantados a pacientes.
Se puede utilizar la ingeniería genética para obtener plantas transgénicas para la investigación básica, y para hacerlas más resistentes a situaciones de estrés ambiental, como la sequía, la salinidad y las bajas temperaturas.
La utilización de plantas genéticamente protegidas contra plagas, enfermedades y herbicidas hace disminuir sensiblemente la cantidad de productos fitosanitarios y aumenta la productividad con el consiguiente ahorro económico y ecológico.
La mejora de la calidad nutritiva de las plantas puede incidir favorablemente en la alimentación humana y animal.
Las plantas transgénicas se pueden usar como biofactorías para producir productos farmacológicos, plásticos biodegradables, biocombustibles y otros productos de interés industrial.
La capacidad de las plantas para movilizar elementos del suelo también convierte a las plantas transgénicas en unos instrumentos idóneos para la biorremediación.
Las principales críticas a los OGM se centran en tres puntos básicos: los posibles peligros para la salud humana (reacciones alérgicas al consumir alimentos transgénicos…), las posibles repercusiones en los ecosistemas (pérdida de biodiversidad…) y la cuestión de los beneficiarios de esta tecnología.
Fuente: Conviviendo con transgénicos. David Bueno i Torrens
Más información sobre los transgénicos
¿Estáis de acuerdo con la utilización de animales y plantas transgénicas para la alimentación? ¿Y para la investigación médica? ¿Pensáis que los transgénicos pueden ser útiles para solucionar problemas ambientales? ¿O todo lo contrario? ¿Los transgénicos tienen más ventajas o inconvenientes? ¿…?
diumenge, 22 de març del 2009
23 de març, Dia Metereològic Mundial
El temps, el clima i l'aire que respirem.
Joc de simulació desastres naturals
Coneixes refranys que parlen del temps metereològic?
dissabte, 21 de març del 2009
22 de març, Dia Mundial de l'aigua
L'aigua no té fronteres. És un recurs comú que necessita de la cooperació internacional.
Carta europea de l'aigua.
El Dia Mundial de l'Aigua és una ocasió única per a recordar que l'aigua és bé imprescindible per a la nostra vida i recordar que moltes persones en el món no tenen accés a la quantitat d'aigua potable necessària per a la seva supervivència.
Reflexions...
10.000 litres x 1 kg de carn... Per a obtenir un tros de formatge de 500 grams són necessaris uns 2.500 litres d'aigua; per a un litre de llet, més de 3.000; per a un kilogram de carn, més de 10.000... És a dir, en el menú diari un consumidor utilitza entre 2.000 i 5.000 litres d'aigua virtual.
El consum mitjà d'aigua en una casa a la ciutat és de 9 metres cúbics per abonat i mes. En una urbanització amb camp de golf i amb jardins a les cases s'arriba a 55 metres cúbics, sis vegades més. Informe sobre urbanisme de la Universitat d'Alacant, 2008.
Consum diari (litres per persona i dia): Espanya 320, EEUU 575, Australia 495, Italia 386, Japón 375, Francia 285, Perú 175, India 135, Bangladesh 45, Uganda 15, Mozambique 5...
Joc: Protegim l'aigua
L'aigua al segle XXI. Activitats interactives.
Principals alteracions als rius i aqüífers
El somni de l'aigua.
Caçadors de núvols. Xile.
Rentar l'aigua. Benin
A la recerca de l'aigua. India
Font de conflictes: Israel i Palestina
El nostre compromís amb l'aigua és...
divendres, 20 de març del 2009
21 de març, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminicació Racial
dimarts, 17 de març del 2009
Taller de contes (1): Tot depèn del cristall amb que es mira
dissabte, 14 de març del 2009
Les onades
Una dona, en veure-ho, s'hi va acostar i va començar a recollir-los, tot llençant-los novament al mar.
Mentrestant, un grup de gent se la mirava i li deia:
-És inútil això que fas, no veus que són milers i milers, els peixos que agonitzen?
I aquella dona, després de llençar al mar el peix que acabava de recollir, els va contestar:
-Aquest no morirà.
Adaptació d'un conte explicat per Gayatri Naraine a La Vanguardia, el 21-11-2000
dissabte, 7 de març del 2009
8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora
Però els fets que realment es commemoren el 8 de març van tenir lloc mig segle després. El 5 de març del 1908, a la mateixa ciutat nord-americana, es va produir una nova vaga d'unes 40.000 obreres tèxtils. Bàsicament, reclamaven igualtat salarial i reducció de la jornada laboral a 10 hores diàries per aconseguir així un temps per a la lactància dels fills. També es manifestaven contra l'explotació laboral infantil, demanaven formació i dret a l'afiliació sindical.
En aquest context, es va esdevenir un fet esgarrifós, que va horroritzar tot el món. Concretament, es va declarar un incendi a la fàbrica Cotton Textile Factory, a Washington Square, on van morir 129 treballadores de la companyia. L'incendi no havia estat fortuït; va ser provocat pels mateixos directius de la fàbrica, que havien decidit tancar, contra la seva voluntat, les dones per impedir que s'unissin a la vaga.
L'any 1977, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora i el color que identifica aquesta jornada és el lila, pel color del teixit que estaven confeccionant les obreres que van morir tràgicament aquell dia.
Puntos de vista
Si las santas, y no los santos, hubieran escrito los Evangelios, ¿cómo sería la primera noche de la era cristiana?
San José, contarían las santas, estaba de mal humor. Él era el único que tenía cara larga en aquel pesebre donde el niño Jesús, recién nacido, resplandecía en su cuna de paja. Todos sonreían: la Virgen María, los angelitos, los pastores, las ovejas, el buey, el asno, los magos venidos de Oriente y la estrella que los había conducido hasta Belén.
Todos sonreían, menos uno. San José, sombrío, murmuró:
-Yo quería una nena.
Eduardo Galeano
Conte: La cenicienta que no quería comer perdices
Calendari "Ella és una astrónoma"
Video: Mujeres, Historias y Esperanzas Compartidas
dissabte, 28 de febrer del 2009
dimecres, 25 de febrer del 2009
Som una mota de pols
La Tierra es una pequeña etapa en un inmenso estadio cósmico. Pensad en los ríos de sangre vertidos por todos aquellos generales y emperadores para que, en su gloria y triunfo, pudieran convertirse en amos momentáneos de una fracción de una mota de polvo. Pensad en las crueldades sin fin infligidas por los habitantes de una esquina de la mota en los apenas distinguibles habitantes de alguna otra esquina. Qué frecuentes sus incomprensiones, su propensión a matarse entre ellos, qué fervientes sus odios. Nuestra imaginaria importancia, la ilusión de que tenemos alguna posición privilegiada en el Universo, son desafiadas por este punto de pálida luz.
Fragment de l’article de Carl Sagan REFLEXIONES SOBRE UNA MOTA DE POLVO
Conte de les tres reixes
-Escolta, mestre, un amic teu ha estat malparlant de tu amb malvolença...
-Espera! -l'interromp el filòsof-, ja has fet passar per les tres reixes allò que vols contar-me?
-Les tres reixes?
-Sí. La primera és la veritat. Estàs segur que allò que vols dir-me és absolutament cert?
-No. Ho vaig sentir comentar a uns veins.
-Almenys ho deus haver fet passar per la segona reixa, que és la bondat. Això que destiges dir-me, es bo per a algú?
-No, en realitat no ho és. Al contrari.
-Ah, vaja! L'última reixa és la necessitat. És necessari fer-me saber això que tant t'inquieta?
-Si et dic la veritat, no.
-Aleshores...